Министерството на правосъдието на САЩ тази година е повдигнало обвинения на най-малко 60 души за свързани с тероризъм престъпления, пише „Вашингтон пост”. Това е безпрецедентен брой, който властите свързват с повишената заплаха от „Ислямска държава” и влиянието на социалните мрежи върху потенциалните нови членове.

Само миналата седмица прокурорите са обвинили трима души, а други двама са били осъдени за тероризъм. Единият от обвинените е приятел на Фарук - стрелеца от Сан Бернардино.  

Вторият е мъж от Мериленд. Той е обвинен, че е получил най-малко 8700 долара от „Ислямска държава” в чужбина и планирал да използва парите за атаки в САЩ. Мъжът казал на прокурорите, че негов приятел от детството го свързал чрез социална мрежа с член на „Ислямска държава”.

Третият мъж е от Пенсилвания. Той бил арестуван по обвинения, че осигурявал материална подкрепа на „Ислямска държава”, като разпространявал пропаганда в социалните мрежи и се стремял да помогне на поддръжниците на групировката да пътуват към Сирия.

Повече от половината от обвинените през годината са на възраст под 25 години. Една трета дори са под 21-годишна възраст, което властите в САЩ намират за много тревожно.

Зам.-главният прокурор Джон Карлин отбелязва, че тази демографска тенденция се отличава, от това, което са видели в случая с групировката „Ал Кайда”. Експертите си обясняват това с активното използване на социалните мрежи за вербуване на нови симпатизанти от страна на „Ислямска държава”.