Австрийските власти ще отпуснат 6 милиона евро за реставриране на лагера на смъртта „Аушвиц-Биркенау" в Полша, пише електронното издание на „Le monde".

Предстои парламентът във Виена да одобри отделянето на средствата. Парите ще се прибавят към вече отпуснатите от Германия 60 милиона евро за реставрация на лагера.

Решението на Германия последва призива на полското правителство, което досега поемаше по-голямата част от разходите по съхраняването на концлагера, изграден от нацистите през Втората световна война, отбелязва Дойче веле. Целта на австрийските власти е да съберат сумата от 120 милиона евро, която е необходима за цялостното възстановяване на Аушвиц.

Лагерът в югоизточна Полша е държавна собственост. Ежегодно полските власти отделят средства за стопанисването му, но приходите от него, идващи предимно от организираните там туристически обиколки, са прекалено недостатъчни. Това беше и причината Варшава да призове редица страни, имащи пряко отношение към случилото се в Аушвиц, да отделят средства за реставрирането на лагера на смъртта.

По официални данни между 1940 и 1945 година около 1.1 милиона души загиват в лагера, много от тях от глад, но повечето намират смъртта си в газовите камери. Изграждането на съоръженията  започва през 1941 година, като до 1943 година те работят с пълна сила.

Освен 1 милион евреи от Полша и други окупирани страни в лагера загиват 85 000 поляци, 15 000 руски военнопленници, 20 000 цигани и 12 000 души от различни държави, сред тях участници в съпротивата.