Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак посети Киев. Той обеща да продължи твърдата подкрепа за Украйна, която беше в центъра на вниманието на неговите предшественици, и предостави нов пакет за противовъздушна отбрана, за да помогне за свалянето на руски дронове, съобщава Ройтерс.

Великобритания знае какво е да се бориш за свобода. Ние сме с вас, написа той в Twitter.

Сунак заяви, че Великобритания ще предостави нов пакет от 50 милиона паунда, който включва противовъздушни оръдия и технологии като радар за противодействие на атаки с дронове. Страната ще увеличи и обучението, което предоставя на въоръжените сили на Украйна, допълни той.

По думите на Сунак докато въоръжените сили на Украйна успяват да отблъснат руските сили на земята, цивилните са брутално бомбардирани от въздуха. Днес предоставяме нова противовъздушна отбрана, включително противовъздушни оръдия, радари и оборудване за борба с дронове, и засилваме хуманитарната подкрепа за предстоящата студена и тежка зима, допълни британския премиер.

Украинският президент Володимир Зеленски публикува видео от срещата на двамата в Киев и приветства продължаващата подкрепа от Лондон. С приятели като вас до нас, ние сме уверени в нашата победа. И двете ни нации знаят какво означава да отстояваш свободата, заяви той.