Близки на загиналите при атентатите в Лондон на 7 юли 2005 година искат ново разследване за работата на британските специални служби около атаките, съобщи Би Би Си.

В края на процеса, при който петима бяха осъдени на доживотен затвор за терористична дейност, стана ясно, че година преди нападенията МИ-5 се е натъкнала на двама от атентаторите - Мохамад Сидик Хан и Шехзад Тануер.

Това е станало в хода на разследването по нашумелия заговор за взривяване на обществени сгради, като за целта подсъдимите се сдобили с амониев нитрат, но роднините на жертвите от 7 юли се питат как след като атентаторите са попаднали в полезрението на службите, никой не е могъл да предотврати атентатите в метрото.

Писмо до вътрешния министър Джон Рийд призовава да се проведе независимо разследване, което да публикува доклад и да отправи препоръки.

Рийд не приветства идеята за разследване, като изтъкна, че това би отклонило много служители на МИ-5 от работата им по предотвратяване на нови терористични актове. Опасения в тази насока изрази и премиерът Тони Блеър, според когото едно публично разследване ще ангажира цялата енергия и внимание на служителите с това да отговарят на въпроси.

Според предоставената информация Хан и останалите атентатори от 7 юли не са били свързвани преди това с терористична дейност.

Той е сниман от службите, когато се е срещнал с други екстремисти, след което е проследен до дома му и до лятото на 2004 година в МИ-5 са знаели името му и че притежава автомобил. В разузнаването са записали и разговор на Хан с лидера на групата, в основата на атентатите.

Тревога предизвика разкритието, че един от авторите на атентатите от 7 юли се е срещнал с подсъдимия Омар Хиям в тренировъчен лагер в Пакистан. Хаям също получи доживотен затвор.