Иранският президент Хасан Рохани заяви, че атаката с ракети от страна на йеменските хути, насочени срещу Саудитската столица Рияд, са реакция на Саудитската агресия и предупреди за мощта на Иран, съобщават "Ройтерс" и АФП.

"Как трябва да реагират йеменците на атаките срещу страната си. Тоест не им е позволено да използват собствените си оръжия? Най-напред спрете бомбардировките и вижте дали йеменците няма да направят същото", коментира Рохани, цитиран от агенция "Тасним".

Рохани заяви също така, че Саудитска Арабия е направила "стратегическа грешка", като счита Съединените щати и Израел за приятели и Иран за враг.

Белият дом осъди ракетните атаки, заявявайки, че те застрашават сигурността на региона и подкопават усилията за прекратяване на конфликта. "Нападенията с ракети на хутите срещу Саудитска Арабия е с разрешение на Ислямската революционна гвардия, заплашват регионалната сигурност и подкопават усилията на ООН да преговаря за прекратяване на конфликта", коментира Белият дом в изявление докато Тръмп е на посещение в Китай.

"Тези ракетни системи не съществуваха в Йемен преди конфликта и призоваваме ООН да извърши задълбочен преглед на доказателствата, че иранският режим продължава войната в Йемен, за да постигне регионалните си амбиции", се казва в изявлението.

Съобщава се също, че Съединените щати ще продължат да работят с други "съмишленици" партньори, за да отговорят на подобни атаки и да разкрият това, което нарича дестабилизираща дейност на Иран в региона.

Иран отрече да стои зад изстрелването на ракетите.