Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси в събота обяви промени в кабинета, съобщи АП. 

Целта е да се подобри работата на администрацията, изправена пред огромни икономически предизвикателства, произтичащи до голяма степен от войната на Русия в Украйна.

Промените в кабинета, които бяха одобрени от парламента на извънредна сесия, засегнаха 13 министерства, включително на здравеопазването, образованието, културата, местното развитие и напояването.

В пренареждането беше включен и туризмът, ключово във време, когато Египет се бори да съживи доходоносния сектор, унищожен от години на смут, пандемия и наскоро войната в Европа.

Ел-Сиси каза, че промените са факт след консултация с премиера Мустафа Мадбули. Това беше третият ремонт на кабинета, откакто Мадбули беше обявен за министър-председател през юни 2018 г.

$7 млрд. щети за бюджета на Египет

$7 млрд. щети за бюджета на Египет

Причината е руската агресия срещу Украйна

Президентът написа във Facebook, че промените са насочени към защитата на интересите и възможностите на държавата.

Банкерът Ахмед Иса пое Министерството на туризма и антиките, заменяйки Халед ал-Анани, който ръководи усилията на Египет през последните години за съживяване на туристическата индустрия, стълб на икономиката. Тези усилия включват излагане на древни открития, откриване на нови музеи за привличане на международни туристи.

Хани Свейлам, професор по управление на водните ресурси в германския университет RWTH в Аахен, беше назначен за министър на напояването. Той замени Мохамед Абдел-Ати, който ръководеше години на технически спорове с Етиопия относно нейния спорен язовир на главния приток на река Нил.

Очаква се новите министри да положат клетва пред ел-Сиси в неделя, според държавния всекидневник Ал-Ахрам.

Промените обаче не засягат ключови министерства, включително външни, финанси, отбрана и вътрешни работи, които отговарят за полицията.

Суецкият канал е донесъл на Египет рекордните 7 млрд. долара за изминалата финансова година

Суецкият канал е донесъл на Египет рекордните 7 млрд. долара за изминалата финансова година

Броят на корабите, преминаващи през канала, се е увеличил с 15,7%