Румъния ще предостави на Украйна система Patriot, за да помогне на Киев във войната му с Русия. Това предаде Асошиейтед прес.

Решението е взето в тясна координация със съюзниците от НАТО. В замяна на жеста си Румъния ще получи подобна или същата система. Произведената от САЩ система за противовъздушна отбрана, която ще бъде изпратена в Украйна, е една от няколкото, които Румъния притежава.

Решението се основава на задълбочена техническа оценка на румънските власти, като се предприемат всички мерки за премахване на риска от създаване на възможни уязвимости за Румъния, посочват от кабинета на румънския държавен глава Клаус Йоханис.

САЩ дариха система Patriot на Украйна и по-рано този месец одобриха изпращането на друга. Други съюзници, включително Германия, също са предоставили системи за противовъздушна отбрана. САЩ рутинно настояват съюзниците да предоставят системи за противовъздушна отбрана на Киев, но някои източноевропейски нации не са склонни да се откажат от високотехнологичните системи.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовал западните съюзници да засилят противовъздушната отбрана на страната му в лицето на продължителните руски атаки срещу енергийната мрежа на Украйна.

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Испания дава на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard

Помощта е в размер на 1,13 млрд. евро