Бившият румънски президент Йон Илиеску е с повдигнати обвинения в престъпления срещу човечеството за ролята в кървавата антикомунистическа революция. Прокурорите са взели същото решение по делото Гелу Войчан Войчулеску, съобщават румънски медии. 

Прокуратурата на Върховния касационен съд обявяват, че прокурорите от военна прокуратура са разпоредили наказателното производство срещу обвиняемите Йон Илиеску (член и председател на CFSN),  Гелу Войчан Войчулеску (член на CFSN и бивш заместник-премиер), Йосиф Рус (бивш командир на Военновъздушните сили) и Емил (Цико) Думитреску (бивш член на CFSN), за престъпления срещу човечеството.

Илиеску, "на датата на действията е член и председател на Националния съвет за спасение", първоначално е обвинен в дела, извършени на 27-31 декември 1989 г. Националният фронт за спасение (CFSN) е създаден на 22 декември 1989 г. като орган, който де факто упражнява централната, изпълнителна и законодателна власт до указ от 27 декември 1989 г., когато председателят на съвета придобива и длъжността президент на страната, в този случай, Йон Илиеску.

Военните прокурори обявиха в края на миналата година, че разследването значително е напреднало, като следователите са установили, че доказателствата, свързани с организацията на революцията, са били унищожени и че са били направени три опита за убийство на комунистическите диктатори Николае и Елена Чаушеску.

Прокурорите решават да изслушат многобройни свидетели и да си сътрудничат с историци, писатели и журналисти за събитията от декември 1989 г. и също така проверят допълнително военните и цивилни архиви на румънския Сенат.

Йоханис разреши прокурорско разследване срещу бившия президент Илиеску

Йоханис разреши прокурорско разследване срещу бившия президент Илиеску

Съдят го за репресии след екзекуцията на Николае Чаушеску през 1989 г.

", като инициатор и координатор на командването на ръководството (военно-политически орган) и по-късно като президент на CFSN (подчинен на Висшия военен съвет), приема и формализира военни мерки, някои от които очевидно с характер на диверсия и чрез упражняване на пълната си власт е можел да се намеси, за да спре този феномен, но не действа в тази посока. Терористичната психоза, която удря високи нива сред войници и цивилни, в съчетание с много военни заповеди, които имат отклоняващ характер (движения на войските на някои военни единици, главно през нощта), довеждат до много братоубийствена стрелба и стрелба срещу хора, които не действат срещу революционното движение", така прокуратурата обосновава решението си да разшири съдебното преследване срещу Илиеску.

Гелу Войчан Войчулеску, обвинява президента Клаус Йоханис, че е разпоредил наказателното производство в това дело.

"Тези 860 души загинаха до 22 декември, когато беше обявена екзекуцията на Чаушеску, авторите на тези престъпления, които бяха част от т.нар. терористично въоръжено отклонение, бяха служители на бившия режим и реагираха от страх, но когато чуха двама са убити (двойка Чаушеску), се предадоха. Да кажем днес, че сме заповядали убийството на 860 души, е богохулство и е част от дългата серия от отмъщение ... Двойката Чаушеску не заслужаваха да бъдат екзекутирани? Сега ние ги съжаляваме, но по онова време това беше революция, която не е галантен акт, ние следвахме стремежа на цялото население", коментира Войчулеску.

"Прокурорите са изпълнили заповедите на президента Йоханис, който заяви, че е времето на прокурорите, а не времето на историците. Така че послушната прокуратура по това време започна да разследва. Това е фалшивото впечатление, че само сега Йоханис трябва да дойде и да хвърли светлина по въпроса", допълва той.

В Румъния погнаха бивш президент и експремиер за престъпления срещу човечеството

В Румъния погнаха бивш президент и експремиер за престъпления срещу човечеството

Според Роман искането е "нелепо"