Румъния предлага да се създаде система за противоракетна отбрана в рамките на системата за отбрана на НАТО, която обаче да защитава страните членки на Европейския съюз.

Предложението изхожда от министъра на отбраната Теодор Малешкану, като изявлението е направено след срещата с гръцкия му колега Евангелос Меймарикис.

НАТО трябва да разработи свой план по разгръщане на противоракетен щит, за да защита всички страни от Европейския съюз, включително България, Гърция и Румъния, заявява Малешкану и допълва, че Румъния е готова в бъдеще да вземе участие в такъв проект.

В изказването специално е подчертано, че не става въпрос за разгръщане на противоракетна отбрана на САЩ в Румъния, а за отделна система.

Подобна идея бе обсъждана активно от страните членки на ЕС през 2000 и 2001 години, но до този момент не са предприети конкретни стъпки в тази посока.

Припомняме, руската позиция по въпроса с американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша остава неотстъпчива. Москва е убедена в това, че ракетният щит в Източна Европа ще представлява заплаха за сигурността на руските стратегически сили.