Премиерът на Румъния Флорин Къцу обяви, че през последните 24 часа срещу COVID са ваксинирани 100 454 души, предаде АГЕРПРЕС.

"100 454 души са били ваксинирани през последните 24 часа. Обещахме го, направихме го! Румъния, нека го направим, възможно е!", написа той във "Фейсбук" в четвъртък.

Също в четвъртък президентът Клаус Йоханис от Констанца заяви, че Румъния се справя "извънредно добре" в кампанията за ваксинация срещу COVID-19, заявявайки, че над 100 000 души ще бъдат имунизирани за един ден. Президентът заяви, че от края на тази седмица заинтересованите ще могат да посещават центрове за ваксинация, без да се записват предварително.

Припомняме, че в края на април Румъния съобщи, че е открит първи случай на варианта на коронавируса, идентифициран за първи път в Индия.

Според Националния институт за обществено здраве на Румъния, идентифицираната мутация на коронавируса не е по-инфекциозната, за която се смята, че причини рязко нарастване на случаите в Индия през последните седмици, уточняват от румънското здравно министерство.

По-рано през април, Къцу съобщи, че е уволнил здравния министър Влад Войкулеску след седмици на напрежение около действията на властите в борбата с коронавируса.

Вицепремиерът Дан Барна временно пое поста на здравен министър.