Властите в Румъния започнаха разследване за предполагаемо изтичане на данни срещу четирима служители на местния клон на NIS Petrol, която е мажоритарна собственост на руската Gazprom Neft, съобщава Асошиейтед прес.

Прокурори заявиха, че полицията е обискирала офисите на компанията в столицата Букурещ и западния град Тимишоара, заедно с домовете на служителите, като част от разследването. Не бяха оповестени други подробности.

Базираната в Белград NIS заяви пред Асошиейтед прес в изявление по имейл във вторник, че компанията "се придържа към съществуващите правни правила на страните, в които извършва бизнес".

Компанията е сътрудничила и ще сътрудничи изцяло на всички съответни институции, за да изчистим всички аспекти, свързани с дейността на компанията и нейните служители в Румъния.

Президентът на Сърбия Александър Вучич посочи, че няма замесени сръбски граждани.

Румънските медии съобщиха, че четиримата разследвани са граждани на Молдова и заемат високи позиции в румънския филиал на NIS Petrol.

Сърбия продаде мажоритарния дял в своя държавен петролен монопол NIS на руския Gazprom Neft през 2008 г. Балканската нация все още поддържа близки отношения с Русия въпреки войната в Украйна и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.