Писателят от индийски произход Салман Рушди вече не е на апаратно дишане и може да говори, ден след като беше намушкан, докато се готвеше да изнесе лекция в Ню Йорк, съобщи telegraph.co.uk.

Рушди остава в болница заради сериозните си наранявания, но неговият колега автор Аатиш Тейсир написа в Туитър в събота вечерта, че той е "изключен от вентилатора и говори (и се шегува)". Агентът на Рушди, Андрю Уайли, потвърди тази информация, без да предлага повече подробности.

По-рано през деня мъжът, обвинен в нападението му пледира невинен по обвинения в опит за убийство и нападение в това, което прокурор нарече "предварително планирано" престъпление.

Адвокат на Хади Матар говори от негово име по време на делото в западен Ню Йорк.

Повдигнаха обвинение на нападателя на Рушди

Повдигнаха обвинение на нападателя на Рушди

Известният писател бе намушкан с нож на събитие

Съдия нареди Матар да бъде задържан без гаранция.

75-годишният Рушди е с увреден черен дроб и прекъснати нерви на ръката и окото, каза г-н Уайли в петък вечерта. Има вероятност да загуби нараненото си око.

Атаката беше посрещната с шок и възмущение от голяма част от света.

През 1988 г. романът индийско-британския писател "Сатанински строфи" предизвиква силни противоречия в ислямския свят. Книгата е забранена в много страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни дори го обявява за вероотстъпник и определя награда от 3 милиона долара за главата му. Макар и в края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му и тя дори бе увеличена на над 11 милиона долара.

Първият опит за атентат срещу писателя е същата година.

Салман Рушди е на апаратно дишане след покушението

Салман Рушди е на апаратно дишане след покушението

Разкриха подробности за състоянието му