Властта във Великобритания излезе с предложение за заплатите на здравните служители. Различните съюзи, участващи в преговорите, сега трябва да представят това предложение за гласуване на своите членове. Британското правителство предложи увеличение на заплатите за няколко категории служители в системата на общественото здравеопазване.

Това предложение, подкрепено от някои синдикати, може да сложи край на няколкомесечни стачки в Англия, пише Le monde. То включва увеличение на възнаграждението за 2022-2023 г. и споразумение за възнаграждението за 2023-2024 г. В прессъобщение се посочва, че и двете страни считат, че това представлява справедливо и разумно споразумение, което признава отдадеността на персонала на NHS (националната здравна служба).

Съответните служители ще получат допълнителен бонус от 2% върху възнаграждението си за текущата фискална година (април 2022 - април 2023 ), което е в допълнение към първоначално взетото увеличение от 4%. Те ще получат и еднократно плащане, чийто размер ще зависи от техния стаж, но ще бъде най-малко 1250 паунда (1425 евро). И накрая, заплатите за следващата година (април 2023-април 2024) ще се увеличат с 5%.

Различните съюзи, участващи в преговорите, сега трябва да представят това предложение за гласуване на своите членове. В предложението не са включени болничните лекари, които стачкуваха тази седмица и не участваха в преговорите.

Медицински сестри и други здравни работници призовават за увеличение на заплатите от месеци, за да се справят с инфлацията, която е над двуцифрена в страната. Те стачкуваха няколко пъти от декември насам, първата стачка от повече от сто години. Премиерът Руши Сунак приветства предложението, като го нарече "устойчиво за данъкоплатците" и даващо възможност на правителството "да изпълни обещанието си да намали ефектите на инфлацията". "Ние избрахме разумен подход от самото начало ", добави той.