Руските военни обявиха, че близо 114 000 сирийски бежанци са се завърнали от чужбина през тази година, което е малка част от близо 6 млн. души, които избягаха от началото на конфликта през 2011 г., съобщава "Асошиейтед прес".

Генерал-полковник Михаил Мизинцев уточни, че над 177 000 вътрешно разселени хора също са се завърнали вкъщи през 2018 г. По думите му, тези, които се прибират вкъщи, виждали, че "войната е свършила и възстановяването на страната върви с пълна скорост".

Русия предупреди срещу появата на "квази-държави" в Сирия

Русия предупреди срещу появата на "квази-държави" в Сирия

Можели да навредят на териториалната цялост на Сирия

Русия, която проведе военна кампания в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, настоя за репатрирането на бежанците. Западните правителства твърдят, че е твърде рано да се насърчава завръщането на бежанците.

Конфликтът, който започна с протести срещу Асад през 2011 г., разсели половината от 23-те милиона души население на Сирия, сред които около 5,6 млн. са бежанци в други страни.

Междувременно от Върховния комисариат за бежанците на ООН посочиха, че до 250 000 сирийски бежанци могат да се завърнат в тяхната опустошена родина през 2019 г., докато много други се сблъскват с проблеми с документацията и имуществото, които правителството в Дамаск трябва да разреши.

САЩ обвиниха Сирия и Русия, че си измислят истории за бунтовниците

САЩ обвиниха Сирия и Русия, че си измислят истории за бунтовниците

Снаряди с хлор са ранили около 100 души