Единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" е повреден по време на ремонта, след като кран се е разбил на палубата, правейки дупка с ширина до 5 метра, съобщава "Ройтертс".

Инцидентът е станал на плаващ док в кораборемонтен завод в Мурманск, където се намира северният флот на Русия и трябваше да се върне отново в експлоатация през 2021 г.

Управителят на Мурманск, Мария Ковтун коментира, че е проведена спасителна операция и 71 души са евакуирани.

Четирима са ранени при ремонта на "Адмирал Кузнецов"

Четирима са ранени при ремонта на "Адмирал Кузнецов"

Властите разследват причините за инцидента

Следователи коментират, че са започнали наказателно разследване на инцидента, в което ще се провери дали правилата за безопасност са нарушени.

Алексей Рахманов, ръководител на руската Обединена корабостроителна корпорация, коментира пред ТАСС, че корпусът и палубата са повредени, въпреки че това, което той нарича жизненоважни части на кораба, не са засегнати.

"Има широк отвор с широчина 4 - 5 метра. Очевидно е, че когато 70-тонен кран падне на палуба е възможно да има такива повреди. Смятаме, че щетата е незначителна", обяснява Рахманов, цитиран от "Интерфакс".

Евгений Гладишев, говорител на корабостроителната фабрика, работеща с плаващия док, допълва пред "РИА Новости", че неуточнено оборудване е повредено, но голяма част от палубата е пощадена, защото е отстранена по време на ремонта.

Плаващият док е засегнат от прекъсване на захранването, което води до бързо запълване на баластните им резервоари, което води и до потъване. "Адмирал Кузнецов" е известен във Великобритания, след като през 2017 г., тогавашният министър на отбраната Майкъл Фалън го нарече "кораб на срама", когато минава близо до английското крайбрежие, изпускайки черен дим, допълва "Ройтерс".