Русия определи желанието на Халифа Хафтар за цялата власт в Либия, когото Москва подкрепя, като "изненадващо", съобщи държавната агенция RIA, позовавайки се на източник на външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Хафтар заяви, че неговата Либийска национална армия (LNA) приема "народен мандат" да управлява страната, очевидно отклонявайки цивилните власти, които номинално управляват източна Либия. "Това е изненадващо", коментира източникът.

Най-важното бе военните и политическите решения, взети на конференция в Берлин през януари, да бъдат изпълнени от самите либийци, със съдействието на международната общност, каза източникът.

"Ние подкрепяме продължаването на политическия процес. Няма военно решение на конфликта."

От 2014 г. Либия е разделена между райони, контролирани от международно признатото правителство на националното споразумение (GNA) в Триполи и северозапада, и територия, държана от източно базирани сили в Бенгази.

Конфликтът рязко ескалира този месец, с ожесточени сражения на няколко различни фронта в западната част на страната, въпреки спешните призиви от ООН и агенциите за помощ за примирие за справяне с кризата с коронавируса.

Хафтар е подкрепен от Русия, Обединените арабски емирства и Египет. GNA е подкрепена от Турция.

Хафтар поиска цялата власт в Либия

Хафтар поиска цялата власт в Либия

Бунтовническата армия щяла да гради институциите