Русия е сериозно обезпокоена от евентуално разширяване на НАТО, особено ако в алианса бъдат приети страни от ОНД, заяви говорителят на Съвета на федерацията Сергей Миронов, цитиран от агенция „Новости".  

„Параметрите на взаимодействието ни с НАТО в голяма степен ще зависят от еволюцията на самия алианс", коментира Миронов. Той  допълва, че в развитието на алианса има „тревожни моменти", сред които е съотношението между нарастващата глобална роля и прерогативите на ООН, както и приближаването на военна инфраструктура на НАТО към руските граници.

Той напомня, че Русия е обезпокоена от плановете за разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана в Европа, които според него може да поставят под въпрос сътрудничеството между Русия и НАТО в тази сфера.   

Същевременно Миронов подчертава, че Русия не е склонна да драматизира разногласията си с алианса.

Изявлението на Сергей Миронов е направено броени дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в САЩ,  където той ще дискутира с американския си колега Джордж Буш разполагането на ПРО и възможностите за сътрудничество между двете страни в тази сфера.