Дмитрий Медведев остава неотстъпчив и потвърждава досегашната руска позиция по въпроса за разгръщането на ПРО в Европа.
Не трябва според него да се създават елементи от ПРО, трябва да се създаде всеобща ПРО.

„В такава система Русия е готова да се включи, тъй като ние също сме заинтересувани от това сигурността на страната ни, на гражданите ни да е гарантирана.

Въпросът е в това, че това трябва да се прави съвместно, а не да се позиционират ракети и радари в близост да нашите граници. Тогава наистина възниква реално съмнение - каква е целта на това?", коментира Медведев в интервю за БиБиСи.

По въпроса за „спазаряване" на двата въпроса (САЩ се отказват от ПРО в Европа, но Русия оказва натиск по проблемната ядрена програма на Иран), руският президент отново е категоричен:
Въпросите не са взаимно заменяеми. Не считам, че е допустима каквато и да е било размяна."

Русия има пълноценни отношения с Иран, които се основават на международните отношения, резолюцията на ООН, включително условията на МААЕ. И затова считаме, че ядрената програма на Иран трябва да бъде мирна, обяснява Дмитрий Медведев.
„Това е нашата открита позиция и ние винаги сме настоявали за това пред иранците".

На въпрос за мерките, които страната му предприема срещу финансовата криза, Медведев обяснява, че държавата прави всичко, което е възможно.

Той признава, че Русия като експортно ориентирана страна с икономика, която зависи от природните ресурси, е сред страните, пострадали най-силно.

Затова и най-важна наша задача ще е диверсификацията на икономиката и създаване на нови производство, преди всичко в сферата на високите технологии, изтъква руският президент.

По темата за разногласията между водещите страни руският президент подчертава, че „членовете на Г20 са длъжни да постигнат съгласие, тъй като от това съгласие зависят кардиналните решения, от които зависи световната финансова архитектура, а от това и бъдещето на нашите народи."

На сбирката на Г20, която ще се състои в Лондон на 2 април се очаква да се проведе и първата срещу между президентите Медведев и Обама.

О, аз го познавам, много пъти съм го виждал по телевизията", е първият отговор, който дава руският президент в коментар за новите отношения между Русия и САЩ.

След встъпването в длъжност на новата администрация на Барака Обама, Москва не веднъж оценява отношенията като положителни и сигналите от Вашингтон като изключително позитивни.

"Не веднъж съм се удивлявал, колко много от моите очаквания са отразени в позициите, изразени в посланията на американската администрация", посочва Медведев по отношение на разменените с Вашингтон в последните месеци писма.

Дмитрий Медведев потвърждава това, като изтъква, че очакванията са изключително позитивни.

По думите му тези очаквания остават и за първата директна среща между тях:

Въпросът е доколко ние ще можем да реализираме тези позитивни очаквания при една лична среща. Доколко екипите ни са готови да се движат в определено направление, доколко сме готови да се борим със стереотипи и доколко сме готови да направим решителната крачка", допълва Медведев.