Руският медиен регулатор планира да промени закона, за да може да глоби британските и други чуждестранни медии, работещи в Русия, за нарушаване на стандартите за безпристрастност, заради това, че Лондон глоби руския телевизионен канал RT, съобщава "Ройтерс".

Миналия месец Москва предупреди британските медии, работещи на нейна територия, че трябва да са готови за последствия, след като британският медиен регулатор глоби държавно финансирания телевизионен канал RT за нарушаване на правилата за безпристрастност, решение, което Москва отчете като част от "антируска кампания".

Британският регулатор Офком наложи глоба от 200 000 паунда на руската медия. Роскомнадзор, руският медиен регулатор, заяви, че сега предприема, за да отвърне на удара.

"Роскомнадзор многократно е казвал, че ще разчита на принципа на реципрочност в случай на дискриминационно отношение към руските медии в чужбина", се казва в съобщението.

Измененията ще бъдат представени в руската долна камара на парламента, Държавната дума, през следващите дни, позволявайки й да прилага същите стандарти, които Великобритания е използвала в случая RT, към британски и други чуждестранни медии, опериращи на руска територия, допълва съобщението.

Роскомндзор заявява, че е открил комуникационен канал с Офком за консултации по този въпрос. Говорител на Офком коментира, че "това са въпроси изцяло за Роскомнадзор."

Великобритания глоби руската медия RT с 200 хил. паунда

Великобритания глоби руската медия RT с 200 хил. паунда

За нарушаване безпристрастността при отразяване на Скрипал, Сирия и Украйна