Русия твърди, че ще направи промени в доктрината, която определя обстоятелствата, при които може да използва ядрени оръжия. Какво може да означава това?

Какво гласи съществуващата ядрена доктрина на Русия?

Настоящата доктрина беше изложена от президента Владимир Путин през юни 2020 г. в указ от шест страници. В нея отчасти се посочва: "Руската федерация си запазва правото да използва ядрено оръжие в отговор на използването на ядрено оръжие и други видове оръжия за масово унищожение срещу нея и (или) нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха".

Тъй като този риск не е дефиниран изрично, Путин отправи слабо завоалирани заплахи да използва руския ядрен арсенал, за да възпре всякакъв пряк отговор на Запада на изпращането на руски войски в Украйна през февруари 2022 г., пише "Ройтерс".

Руски депутат предупреди за промяна в ядрената доктрина на страната

Руски депутат предупреди за промяна в ядрената доктрина на страната

Ако заплахите срещу Русия се увеличат

Защо Русия иска да променя ядрената си доктрина сега?

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в неделя заяви, че планираните промени са "свързани с курса на ескалация на нашите западни противници" във връзка с конфликта в Украйна. Той не се позова на конкретни събития. Публичните дискусии относно ядрената доктрина се провеждат повече от година и се засилиха през настоящата, след като френският президент Еманюел Макрон изложи възможността - отхвърлена от партньорите в НАТО - западни войски да бъдат изпратени да се бият в Украйна.

Отявленият ястребов експерт по външна политика Сергей Караганов посочи, че Русия трябва да понижи прага си за използване на ядрени оръжия, за да "сдържа, изплаши и отрезви нашите опоненти", както и че страните, предоставящи пряка военна подкрепа на Украйна, могат да бъдат мишена.

"За 75 години относителен мир хората забравиха ужасите на войната и дори престанаха да се страхуват от ядрени оръжия. Този страх трябва да бъде съживен", написа Караганов през юни 2023 г.

Той твърди, че враговете на Русия трябва да са наясно, че Москва е готова, ако е необходимо, да нанесе превантивен ограничен ядрен удар. Ако Русия използва ядрено оръжие в Европа, отбеляза Караганов, само "луд" в Белия дом би отговорил с ядрена или конвенционална атака срещу Русия, защото това неизбежно ще предизвика руски ядрен удар срещу САЩ.

Анализ: Русия не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Анализ: Русия не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Войната в Украйна промени руското ядрено мислене

Какво може да означават промените на практика?

В телевизионна дискусия на икономическия форум в Санкт Петербург на 7 юни Караганов директно попита Путин дали Русия трябва да "опре ядрения пистолет в слепоочието" на Запада по отношение на Украйна. Путин отвърна, че Русия няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа, но че ядрената доктрина е "жив инструмент", който може да се промени.

Николай Соков, бивш руски и съветски дипломат за контрол на оръжията, заяви, че целта ще бъде да се изпрати сигнал на Запада: "Не забравяйте за ядрените оръжия. Бъдете много, много внимателни".

Соков, който е и старши сътрудник във Виенския център за разоръжаване и неразпространение, обаче отбеляза, че Русия няма да обяви публично промени от типа, предложен от Караганов.

Явното понижаване на ядрения праг на Москва може сериозно да антагонизира страните, които избягват да се присъединят към Запада срещу Русия: Китай, Индия, Бразилия и други в Глобалния юг.

Вместо това Русия може да обяви, че е променила политиката си, но че новата доктрина ще се пази в тайна - изпращайки сигнал на Запада, като същевременно го кара да прави догадки.

През юни ръководителят на комисията по отбрана на руския парламент съобщи, че Москва може да съкрати времето за вземане на решение за използване на ядрени оръжия, ако прецени, че заплахите нарастват.

Русия предупреждава, че ядрените ѝ заплахи срещу Украйна не са блъф

Русия предупреждава, че ядрените ѝ заплахи срещу Украйна не са блъф

Конфликтът на Москва със Запада се развивал според най-лошия сценарий

Как ядреният въпрос влияе на войната в Украйна?

Рискът от ядрена война с Русия възпира САЩ и техните съюзници от НАТО да изпратят армиите си да се бият заедно с Украйна. И все пак те увеличиха военната помощ за Киев по начини, които преди бяха немислими, включително чрез доставка на танкове, ракети с голям обсег и изтребители F-16. Украйна вече прекрачи нов праг, като завзе част от руска територия. Според Киев това е подигравка с "червените линии" на Путин и показва, че Западът трябва да направи всичко възможно, за да му помогне да спечели войната.

Соков предупреди, че би било погрешно да се заключи, че руските ядрени сигнали са празни приказки и добави, че те вече са помогнали да се забави ускоряването на западната помощ.

Освен това Русия вече предприе конкретни стъпки, като разположи тактически ядрени ракети в Беларус и проведе учения тази година за изстрелване на такива оръжия.

"Голяма грешка е да се каже "О, те само си говорят", изтъкна Соков. "Когато доктрината бъде променена, всички трябва да обърнат внимание".

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

Това става ясно от изтекли руски секретни документи