Русия и Беларус ще създадат единна система за противоракетна отбрана. За това са се договорили на среща днес президентите на двете страни Дмитрий Медведев и Александър Лукашенко.

За предварителното споразумение съобщава помощникът на руския държавен ръководител Сергей Приходко, цитиран от руските агенции. От секретариата на Кремъл са потвърдили информацията.

Общата система за отбрана ще се яви отговор на разгръщането на американско ПРО в Полша и Чехия, на която Русия рязко се противопостави с аргумента, че тя е насочена и застрашава отбраната й.

Сергей Приходко уточнява, че по време на срещата двамата президенти са съгласували график за политическите и експертните контакти до края на годината, за да се уточнят параметрите на сътрудничеството.

То ще включва и сътрудничество и в промишлеността. Предвижда се през есента да се проведе среща на най-високо равнище на междудържавния съюз Русия - Беларус. Най-вероятно тя ще се състои през септември месец в Москва.

Припомняме, в четвъртък се очаква държавният секретар на САЩ да подпише споразумение за разполагане на система за противоракетна отбрана в Полша, след като договореност вече бе постигната в Чехия.