Руските власти обещаха по-голяма подкрепа на действията на НАТО в Афганистан, но отказаха да поемат конкретни ангажименти. Това стана по време на посещението на генералния секретар на НАТО Андреас Фог Размусен в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред АП след разговорите, че страната му и НАТО имат общи интереси в Афганистан. „Ще разширим сътрудничеството си в Афганистан, то е сред общите ни ключови интереси", заяви той без да споменава подробности за бъдещите съвместни действия.

До този момент Москва оказваше минимална подкрепа на водената от САЩ и НАТО война, допускайки снабдителни конвои на своя територия. В отговор на призивите на НАТО да предостави хеликоптери и подготовка за афганистански пилоти, руските власти заявиха, че имат готовност, но биха поели подобни ангажименти само ако от Алианса поемат разходите.

Размусен заяви пред репортери, че се надява да бъдат постигнати споразумения както на равнище „Русия - САЩ", така и „Русия - НАТО". Генералният секретар представи и други предложения свързани с противоракетната отбрана и спомена за възможността да бъде осигурено финансиране за руски хеликоптери и обучение на афганистански пилоти.

Москва в миналото третираше американските проекти за противоракетна отбрана като заплаха за сигурността си, но сега представители на Кремъл заявиха, че ще бъде обмислена възможност за съвместна защита от ракетите на вражески държави.

Размусен и Лавров не дадоха повече подробности за новите предложения на НАТО, но външният министър заяви, че те отразяват разбирането на Алианса, че сътрудничеството в противоракетната отбрана трябва да бъде равно.

Размусен се срещна и с руския президент Дмитрий Медведев, който ще присъства на срещата между Русия и НАТО в Лисабон по-късно през този месец. „Мисля, че срещата в Лисабон ще представлява ново начало в отношенията между НАТО и Русия", заяви генералният секретар след срещата си с държавния глава.

Андреас Фог Размусен заяви, че следи „с оптимизъм" развитието на отношенията между Украйна и Алианса.

РИА Новости информира, че на пресконференция в Москва генералният секретар на НАТО е изразил удовлетворение от получените гаранции, че Киев ще спазва ангажиментите, поети в рамките на комисията НАТО - Украйна. Размусен напомни, че със страната се обсъжда и въпроса за по-нататъшното сътрудничество „в съгласуваните рамки".

„На всички ни е известно, че правителството на Украйна, така да се каже, промени евроатлантическата ориентация на страната и ние напълно уважаваме това. НАТО е доброволна организация, не заставяме никой да се присъединява в нея и, поради това, Украйна трябва да реши какви отношения ще има с нея", заяви още Размусен.

Официалната руска военна доктрина приема разширяването на НАТО към границите на страната като външна заплаха номер 1.