Омбудсманът по правата на човека на Русия Татяна Москалкова потвърди, че страната й и Украйна са си разменили военнопленници във формат 86 на 86, предава РИА Новости.

Първоначално списъците са включвали още четирима служители на "Росатом", но впоследствие украинската страна ги е изключила от списъците.

"Те са живи, знам къде се намират. Бяха в списъка за размяна, но за съжаление в последния момент бяха изключени от списъка поради дублиране. Украинската страна смята, че украинските цивилни трябва да бъдат освободени в отделна процедура," заяви Москалкова.

Според омбудсмана сред цивилните лица има още над десет руски моряци, но все още не им е дадена възможност да се върнат. Освен това Москва работи по връщането на 90 шофьори на камиони.

Вчера Министерството на отбраната на Русия е предложило на украинските военни, националисти и чуждестранни наемници, намиращи се в Мариупол, да спрат съпротивата и да напуснат града по специален коридор към контролираният от Киев град Запорожие. Според ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров 267 военнослужещи от 503-ти батальон на 36-та отделна бригада на морската пехота на ВМС на Украйна вече са сложили оръжие. Тази новина обаче няма независимо потвърждение.

На 1 април също беше извършена размяна на военнопленници, като тогава украинската страна си е върнала 86 свои войници. Преди това бяха извършени още две размени, включително на кмета на превзетия от Русия град Мелитопол.

Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация заяви на 1 април, че властите в Киев са информирали британското външно министерство, че не възнамеряват да спазват Женевската конвенция по отношение на руските военнопленници

"Ръководството на Украйна е информирало британското външно министерство, че не възнамерява да спазва Женевската конвенция за третиране на военнопленниците. Заловените руски военнослужещи, много от които са ранени, не следва да получават достатъчно храна и спешна медицинска помощ под предлог, че "много украинци сега са лишени от това", се казва в съобщението.

Противоречива информация за размяна на пленници между Русия и Украйна

Противоречива информация за размяна на пленници между Русия и Украйна

Украйна отрича