Вашингтон напълно прекрати диалога за връщането на руската дипломатическа собственост. Това заявява руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Въпросът за връщането на руската дипломатическа собственост е в центъра на нашата работа от първия ден, когато американците предприеха такава враждебна стъпка, но във Вашингтон не искат да говорят с нас и се ограничават само до отписвания в отговор на руски искания", каза Антонов.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана

Посланикът добави още, че Русия никога няма да приеме това състояние на нещата и ще продължи да настоява за връщането на руските сгради и имущество.

"Разбира се, без разрешаването на тази неприлична ситуация, създадена от властите на Съединените щати, нормализацията на руско-американските отношения е невъзможна", отбеляза руският дипломат.

Припомняме, че през 2017 г. като част от антируските санкции бяха затворени руското генерално консулство в Сан Франциско, търговската мисия във Вашингтон (и двете държавни) и нейният клон в Ню Йорк (наети помещения).

През 2018 г. Вашингтон обяви закриването на руското генерално консулство (наети помещения) в Сиатъл, както и резиденцията на генералния консул (дипломатическа собственост).

Руската федерация разглежда изземването на дипломатическа собственост като открито враждебен акт и призова САЩ незабавно да върнат тези обекти.

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

ЕС Жозеп Борел каза в понеделник, че първият транш от 1,4 милиарда евро, ще бъде прехвърлен в началото на август

Също така Русия смята действията на Запада със замразените активи за Украйна за кражба. Кремъл предупреди, че ще се обърне към съда, ако средствата бъдат конфискувани.