Руски ядрени стратегически бомбардировачи са прелетяли над Тихия океан, Японско море, Жълто море и Източнокитайско море, принуждавайки Япония и Южна Корея да вдигнат изтребители и да ги придружават, съобщава Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заявява, че бомбардировачите "Туполев-95МС", наречени "мечки" от НАТО, са прелетяли над неутрални води и са придружавани от руски бойни самолети Сухой-35S и самолети за ранно предупреждение А-50.

"Нашите пилоти и авиация на далечни разстояния, според установения план, редовно извършват полети над неутрални води над Атлантика, Арктика, Черно море и Тихия океан от техните бази и от тактическите летища", допълва министерство на отбраната на Русия.

Снимка 309241

Източник: iStock

Няма информация и подробности за общия брой самолети, в това, което Русия нарича предварително определен полет. Не се съобщава кога или защо мисията се е състояла.

Бомбардировачите Ту-95MS са зареждани от самолети цистерни по време на мисията, съобщава руското министерство.

По време на мисията и в части от маршрута им, бомбардировачите са придружавани от южнокорейски и японски изтребители, добавят те.

Русия, която споделя граница със Северна Корея, многократно е изразявала загриженост относно нарастващото напрежение на Корейския полуостров, заради програмата за ядрени ракети на Пхенян.

Също така се оплаква от плановете на Япония за разполагане на противоракетна система на САЩ.

Русия: Военните учения на САЩ внасят още повече напрежение на Корейския полустров

Русия: Военните учения на САЩ внасят още повече напрежение на Корейския полустров

Ученията имали потенциал да предизвикат военен конфликт