Централноафриканската република (ЦАР) обяви, че Русия и Руанда са изпратили стотици военнослужещи след предполагаем опит за държавен преврат преди президентските и парламентарните избори през уикенда, предаде "Франс прес".

В събота правителството в изключително нестабилната държава обвини бившия президент Франсоа Бозизе в опит за пуч, след като три мощни бунтовнически групировки се сляха и започнаха да настъпват към столицата Банги.

"Русия изпрати няколкостотин войници и тежко оръжие" в рамките на двустранно споразумение за сътрудничество, уточни говорителят на правителството Анге Максим Казаги.

"Руандийците също изпратиха няколкостотин мъже, които са на фронта и започнаха да се бият", допълни той

Руанда потвърди изпращането на войниците, като заяви, че този ход бил в отговор на удрянето на нейни войници в мироопазващите сили на ООН от бунтовници, подкрепени от Бозизе, управлявал Централноафриканската република от 2003 до 2013 г.

Засега няма потвърждение от Москва, въпреки че Кремъл изрази "сериозна загриженост" относно събитията в ЦАР.

Частни охранители, наети от руски компании, вече осигуряват защита на президента Фаустин-Арханг Туадера и участват в обучението на местните въоръжени сили.

Говорител на силите на ООН увери вчера, че бунтовническите сили, които настъпват към столицата, са изтласкани назад и че ситуацията била "под контрол".

Опозицията призова изборите на 27 декември да бъдат отменени, докато "мирът и сигурността" бъдат възстановени.