Новите твърдения за намеса на Русия в американските президентски избори през 2020 г. са "параноични" глупости, но може да се очаква само да се увеличават с приближаването на изборите през ноември. Това коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

Вчера американското издание "Ню Йорк таймс" съобщи, позовавайки се на няколко неназовани източници, че американското разузнаване смята, че Русия планира да се намеси както в първичните избори на Демократическата партия за издигане на кандидат, така и в президентските избори през ноември в полза на преизбирането на Доналд Тръмп.

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Вследствие на което изпълняващият длъжността директор беше уволнен от Тръмп

Според изданието плановете на Русия включвали схеми да се използват "хакерски атаки, за да повредят или да се намесят в системите за гласуване или базата данни за регистрация" и опити да се подкопае доверието в американската избирателна система като цяло.

"Това е просто още една параноична информация от този вид, каквито, за съжаление, ще виждаме все повече и повече, докато изборите наближават. Разбира се, подобни твърдения нямат връзка с истината", настоя Песков, коментирайки статията на "Ню Йорк таймс".

Тръмп беше разследван за таен сговор с Русия и дали тя се е намесила в президентските избори през 2016 г. в негова полза и в ущърб на опонентката му Хилари Клинтън. През април 2019 г. специалният прокурор Робърт Мълър, който ръководеше разследването срещу Тръмп, публикува доклад от повече от 400 страници, в който нямаше преки доказателства за сговор между Тръмп и Русия, но имаше множество косвени.