Военноморските сили на Русия планират да тестват ракети в международни води край бреговете на Норвегия тази седмица. Това обявиха официални представители на скандинавската страна и НАТО, докато западният военен алианс провежда най-голямото си военно учение от края на Студената война насам, съобщават ДПА и "Интерфакс".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че алиансът е бил информиран през миналата седмица за планираните изпитания.

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

50 000 войници, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 държави

"Русия има огромно присъствие на север, също така край Норвегия", коментира Столтенберг пред норвежката новинарска агенция NTB, допълвайки: "Големи руски сили участват в маневри и провеждат учения редовно."

Руските власти не са коментирали планираните ракетни изпитания, които идват в контекста на продължаващото напрежение между НАТО и Русия, която анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в продължаващия конфликт в Източна Украйна, но обвинява НАТО в провокативно поведение близо до нейните граници.

Русия настоя НАТО да прекрати конфронтацията

Русия настоя НАТО да прекрати конфронтацията

Иначе няма да има връщане към нормалността

Говорител на "Авинор", който оперира норвежките летища и въздушната навигация в норвежкото въздушно пространство, заяви, че Русия ги е информирала за изпитанията в т. нар. NOTAM, предупреждение към пилотите за потенциални опасности по маршрута на полета.

Тестовете ще се проведат между 1 и 3 ноември, западно от крайбрежните градове Кристиансун, Мьолде и Олесунд.

"Няма нищо драматично около това. Отбелязахме го и ще следим руските маневри", коментира министърът на отбраната на Норвегия Франк Баке-Йенсен.

На 25 октомври НАТО започна учението си, което Столтенберг нарече "силна демонстрация" на неговите способности, единството и решителността му във време на нарастваща опасност в Европа.

Натовските учения ще продължат до 7 ноември. Те включват около 50 хил. войници, 10 хил. превозни средства и повече от 300 самолета и кораба от всички 29 страни членки, плюс страните партньорки Финландия и Швеция.

Целта на ученията, простиращи се от северната част на Атлантическия океан до Балтийско море, е да се тренира реакцията на алианса при нападение срещу един от неговите членове.