Президентът на руския енергиен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов обяви, че местните компании са достигнали максималния капацитет на производството на петрол, съобщават руските медии.

"Доколкото ми е известно, руските компании вече са достигнали максималното производство, като ние също го достигнахме", посочи Алекперов.

Бизнесменът отбеляза, че след като ОПЕК отмени ограниченията на производството на 23 септември, руските компании работят с максимален капацитет.

"Разглеждат се проекти, които позволяват увеличаване на производството. Включително проекти, които са били спрени, например сивата зона между Кувейт и Саудитска Арабия с потенциал от 400 000 до 600 000 барела на ден", добави шефът на "Лукойл".

Той също така посочил, че нови проекти в Каспийско море и Република Коми също се разглеждат, подчертавайки отново, че "всичко работи на максимален капацитет".

ОПЕК да намали цените на петрола, поиска Тръмп

ОПЕК да намали цените на петрола, поиска Тръмп

Тръмп намекна, че САЩ могат да преразгледат защитата, която осигуряват на държави в Близкия изток

Неговите коментари идват, след като в понеделник министърът на петрола на Иран Биджан Занганех заяви, че ОПЕК и други големи производители на петрол, включително Русия, само се преструват, че могат да увеличат производството си за неопределено време, докато всъщност не могат.

Междувременно енергийният министър на Русия Александър Новак настоя, че местните компании могат да увеличат производството на петрол, ако това се смята за необходимо. Според Новак страната не е достигнала върховото си производство и е в състояние да го увеличи допълнително.

Новак добави, че Русия няма да прави прогноза за производството за октомври засега, но може да го направи по-късно, тъй като "това зависи от нуждите на пазара". През септември производството на петрол в Русия възлизаше на 11,35 млн. барела на ден.