Русия се надява, че САЩ ще прекрати подкрепата за "пещерния национализъм" в Украйна и в други страни от Източна Европа. Това заявиха от руското посолство във Вашингтон, след като десни радикали атакуваха сградата на "Россотрудничество" в Киев.

От дипломатическата мисия отбелязаха, че подобна подкрепа "насърчава погромите, ескалацията на ксенофобията и екстремизма".

От посолството напомнили, че през следващата седмица започва Парламентарната асамблея на ОССЕ.

"Американските представители ще имат прекрасна възможност да се изкажат по тази тема, още повече, че погромът беше ръководен от техния колега - депутатът във Върховната рада от "Радикалната партия" Андрей Лозовой", изтъкнаха още от руското посолство.

Според руските дипломати радикалният национализъм в Украйна е изведен в ранг на държавна политика.

"В условията на остри вътрешни конфликти, политически сътресения и социално недоволство властите в Киев активно насаждат образа на външния враг в лицето на Русия", подчертаха руските дипломати.

"Досега не сме чули американските власти да са осъждали подобни прояви. Не е изключено тези действия да са вдъхновени от примера, който Вашингтон демонстрира - завладяването на дипломатическа собственост (на Русия)", посочиха още от руското посолство в САЩ.

Вчера членове на неонацистката групировка "Организация на украинските националисти" хвърляха камъни и яйца по сградата на "Россотрудничество" в Киев, а също така са счупили прозорците на сградата на украинския клон на "Сбербанк" и са се опитали да нанесат щети на сградата на "Алфа-банк".