Под прикритието на ученията Sea Breeze ("Морски бриз") НАТО отново ще достави на Украйна модерни оръжия за войната в Донбас. Това твърди говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от "Новости".

По думите му въпреки морския статут на ученията, "истинските граници на военната дейност далеч надхвърлят украинския участък от акваторията на Черно море".

По-конкретно, по сведения на руския генерал, в Украйна те ще отработват взаимодействие на специални сили от различни националности "при съвместно изпълнение на задачи, както и десант с парашути и щурмово приземяване от хеликоптери, включително през нощта".

"А още по-конкретно, именно там, под прикритието на ученията, се планира да се доставят модерни оръжия, боеприпаси и материално имущество за украинските войски", настоя Конашенков пред репортери.

След това, както и в предишните години, всичко това щяло да бъде изпратено в Донбас, добави той.

Военното министерство на Русия възнамерява да "следи отблизо хода на подготовката и провеждането" на ученията и "при необходимост, да реагира адекватно на променящата се ситуация в интерес на гарантирането на руската военна сигурност".