Руският министър на отбраната Сергей Иванов обяви европейските страни от НАТО, че незаконно снабдяват Грузия с оръжие, произведено в Съветския съюз, предаде АП.

Тези страни на НАТО нарушават международните правила, каза Иванов, който обаче отказа да назове страните, обект на упреците.

Все пак министърът уточни, че има предвид по-нови страни членки на Алианса.

По повод арестуването в Грузия на руски военнослужещи Иванов коментира, че това цели да бъдат принудени руските войници да напуснат страната и така грузинските власи да постигнат „военно разрешаване" на напреженията в проруските й провинции.

По-рано първият заместник-председател на долната камара на руския парламент Любов Слиска обяви, че не изключва възможността Русия да наложи финансово-икономически санкции на Русия.

„Господин Саакашвили (президентът на Грузия) премина границата, която не трябваше да прекрачва," коментира Слиска пред агенция „Новости" задържането на руски офицери в Грузия по обвинение в шпионаж.

„Всички тези показни действия, всичките тези дивотии - арестите на опозиционни лидери, задържанията на руски военнослужещи и обвиняването им в шпионаж са недопустими за една европейска държава," подчерта Слиска.

Тя уточни, че на предстоящото заседание на Държавната дума на 4 октомври парламентът ще обсъди проектопостановление, свързано със ситуацията в Грузия.

Освен финансово-икономическите санкции, отбеляза Слиска, руската страна може да си припомни и за онези свои претенции, за които досега не е ставало дума, а именно  Панкиското дефиле.

В Панкиското дефиле се подготвят терористични акции, а Грузия ги прикрива с твърденията, че се бори с руските шпиони, добави Слиска.
Тя обаче не изключи възможността след време Саакашвили отново да се появи в Москва и да заговори за „най-добрите съседски отношения между Русия и Грузия".

Слиска коментира, че президентът на Грузия е непоследователен в своите действия и не трябва да се вярва на обещанията му.

Припомняме, че Панкиското дефиле се намира в горната част на североизточна Грузия. Известно е с това, че през 1999 г. грузинските власти позволяват на 7000 чеченци да се заселят в него.Оттогава Москва непрекъснато апелира за спиране на преселването на чеченски сепаратисти.
Освен това след терористичните атентати на 11 септември 2001 г. и САЩ приканиха Грузия да спре терористите в Панкиското дефиле.