Фондация "Карнеги" за международен мир е призната за нежелана организация в Русия, съобщават ТАСС и Интерфакс с позоваване на руското министерство на правосъдието.

Министерството на правосъдието добави Фондация "Карнеги" и The Moscow Times към съответния регистър с решение на Главната прокуратура. Решението на прокуратурата по отношение на The Moscow Times стана известно на 10 юли, за фонда Карнеги - едва сега.

След избухването на войната в Украйна през април 2022 г. руското министерство на правосъдието изключи Московския център "Карнеги" от регистъра на клоновете и представителствата на международни организации, заедно с Human Rights Watch и други организации.

През септември същата година Московският център "Карнеги", който работеше в Русия от 1994 г. и беше един от най-авторитетните мозъчни тръстове в постсъветското пространство, обяви закриването си.

Центърът се премеси в Берлин и се превърна във Фондация "Карнеги" за международен мир. Министерството на правосъдието включи този фонд в регистъра на "чуждестранните агенти" през април 2023 г.

Лондон: Русия ограничава WhatsApp и YouTube

Лондон: Русия ограничава WhatsApp и YouTube

Очаква се пълна забрана на YouTube през септември 2024 година