Руски съд осъди в понеделник 72-годишния американски гражданин Стивън Джеймс Хъбард на шест години и 10 месеца затвор, след като го призна за виновен в закрит процес за това, че е служил като наемник за Украйна, предава "Ройтерс".

Разследващите казаха, че Хъбард, който е родом от Мичиган, е получавал 1000 долара на месец, за да служи в част на украинска териториална отбрана в източния град Изюм, където живее от 2014 г.

Държавната информационна агенция РИА цитира думите на прокурора миналия месец, че Хъбард е бил задържан от руски войници на 2 април 2022 г., само седмици след като Москва изпрати хиляди войници в Украйна.

Руските държавни медии съобщиха, че Хъбард се е признал за виновен по обвинението. Но в интервюта миналия месец сестрата на Хъбард и друг негов роднина поставиха под съмнение докладваното му признание, като казаха на Ройтерс, че той поддържа проруски възгледи и е малко вероятно да използва оръжие на неговата възраст.

"Той не е толкова военен", каза сестра му Патриша Хъбард Фокс "Той никога не е имал оръжие, не е имал оръжие, не е правил нищо от това... Той е по-скоро пацифист."

Ройтерс не успя да потвърди как Хъбард е бил задържан. Адвокатът му не можа да бъде открит за коментар. 

Говорител на американското посолство в Москва каза, че знае за задържането на американски гражданин, но отказа допълнителен коментар.

Хъбард е един от поне 10-те американци зад решетките в Русия, близо два месеца след размяната на затворници на 1 август между Москва и Запада, освободила трима американци и десетки други.

Русия ще назначи нов посланик в САЩ

Русия ще назначи нов посланик в САЩ

Кремъл отхвърли спекулациите, че отношенията с Вашингтон се влошават