Русия ще назначи нов посланик в Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че отношенията с Вашингтон са били влошени в края на мандата на настоящия пратеник Анатолий Антонов.

69-годишният Антонов, роден в Сибир, беше ръководител на руското посолство във Вашингтон от 2017 г. През юли той обяви, че назначението му е към края си.

Песков посочи, че в момента президентът Владимир Путин не планира да приеме Антонов, но посланикът има възможност да докладва ежедневно на държавния глава.

Мандатът на руския посланик във Вашингтон приключи

Мандатът на руския посланик във Вашингтон приключи

Анатолий Антонов си тръгва на фона на безпрецедентно напрежение между двете световни сили

Попитан дали връщането на Антонов показва, че отношенията с Вашингтон се влошават, Песков отвърна: "Не, разбира се, че своевременно ще бъде назначен посланик".

Сегашната конфронтация между Русия и Запада за Украйна няма аналог в историята и грешка може да доведе до катастрофа, заяви високопоставен руски дипломат в четвъртък, запитан за сравнения с Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Войната в Украйна - най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, предизвика голяма конфронтация между Русия и Запада. Руски официални лица твърдят, че сега тя навлиза в най-опасната си фаза досега.