Руски съд постанови 11 години затвор за украинец заради шпионаж, след като е бил обвинен в купуване на „държавни тайни”, засягащи руската космическа индустрия, съобщава „Франс прес”.

Присъдата срещу Валентин Виговский, описван в медиите като 32-годишен бизнесмен, бързо беше заклеймена от Киев, като говорителката на украинското външно министерство я определи като „незаконна”.

Виговский е бил обвинен за „събирането, съхранението и предоставянето на чужда държава на информация, съдържаща търговски и държавни тайни”, обяснила говорителката на Московския окръжен съд Наталия Осипова.

От септември 2012 г. насам той „вербувал работници в космическата индустрия на Русия за събиране на информация срещу финансово възнаграждение”, уточнила Осипова.

Украинското външно министерство разкри, че Виковский е бил задържан от руските власти през септември 2014 г. в кримския град Симферопол, около 6 месеца след като полуостровът беше анексиран от Москва.

Неговото дело беше открито от Федералната служба за сигурност (ФСБ), която обикновено се занимава със случаите на обвинения в държавна измяна и шпионаж, като той е бил задържан в прочутия затвор Лефортово в Москва.

Въпреки многократните искания за предоставяне на достъп на украинския консул в Москва до Виговский, „нямаше никакъв отговор” от ФСБ, заявиха от министерството.