Руското посолство в Скопие излезе с провокативен постинг в Twitter, в който обвинява България, че е нападнала Македония през април 1941 г. Публикацията завършва в лозунг за "вечна слава на русите, македонците и другите войници", които се борели срещу "нацистката чума".

Публикацията предизвика ответна реакция от страна на евродепутата Андрей Ковачев.

"Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!" - пише той в профила си във Фейсбук.

"Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече." - подчертава Андрей Ковачев.

Припомняме, през 2017 г. руският президент Владимир Путин обяви по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че кирилицата "е дошла от македонската земя".

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост