Около 200 кораба и плавателни съдове ще участват в парадите по повод Деня на ВМФ, който се отбелязва в неделя в Санкт Петербург. Това съобщава "Интерфакс", като цитира руското министерство на отбраната.

В Санкт Петербург, основните бази на Северния, Балтийския, Тихоокеанския флот, Каспийската флотилия и базата на постоянното оперативно формирование на ВМФ на Русия, ще проведат военноморски паради и военни спортни фестивали в чест на Деня на ВМФ, се казва в изявление на министерството.

"В главния военноморски парад, военноморски паради и военни спортни фестивали през 2024 г. ще участват до 200 кораба и плавателни съдове от различни класове. Освен това в събитията участват над 100 единици военна техника и до 15 хиляди военнослужещи, ", се казва в съобщението.

Празничните събития включват демонстрация на въоръжение и военна техника на въоръжение в руския флот, казаха военните.

Главният военноморски парад в Санкт Петербург ще бъде домакин на руския президент Владимир Путин, съобщи прессекретарят му Дмитрий Песков.

По-рано в генералната репетиция на парада в Санкт Петербург участваха над 20 кораба на ВМФ на Русия - малки ракетни и противолодъчни кораби, корвети и миночистачи.

В парада в Санкт Петербург ще участват чуждестранни гости. По-рано в Санкт Петербург пристигнаха ескадреният миноносец на ВМС на Китай "Цзяо Цзуо", учебният кораб на ВМС на Алжир "Ла Сумам" и фрегатата на ВМС на Индия "Табар". Освен това в града са кубинската делегация, водена от командващия ВМС на републиката Луис Рейес Лопес и други.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в събота в Санкт Петербург се е състояла среща между заместник-министъра на отбраната на Русия Александър Фомин и командващия ВМС на Китай Ху Чжунмин. В съобщение на министерството се казва, че са обсъдени сътрудничеството във военноморската сфера. Руското министерство на отбраната съобщи още, че в събота в Санкт Петербург Фомин се е срещнал с командващия ВМС на Мианмар Хтейн Уин.