Руската авиация нанесе удари по две идентифицирани бази на бойци в провинция Хомс. Това съобщава "Интерфакс", като цитира заместник-началника на Руския център за помирение на воюващите страни (ЦПВС) в Сирия капитан 1-ви ранг Олег Игнасюк.

"Руските въздушно-космически сили нанесоха удари по две идентифицирани бази на бойци, които са напуснали зоната Ал-Танф и се крият в труднодостъпни райони на провинция Хомс", каза Игнасюк на брифинг в петък.

Той също така съобщи, че над провинция Хомс е имало опасно сближаване между разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат MQ-9 на водената от САЩ коалиция и самолет Су-35 на руските въздушно-космически сили, извършващ планов полет по южната граница на Сирия.

"Руският пилот, демонстрирайки висок професионализъм, своевременно е взел необходимите мерки за предотвратяване на сблъсък", каза Игнасюк.

Русия ударила 12 бази на джихадисти в Сирия

Русия ударила 12 бази на джихадисти в Сирия

Отчита се влошаване на хуманитарната ситуация във връзка с израелските удари на ливанска територия

През изминалото денонощие, каза той, коалицията е регистрирала два случая на нарушение на разпоредбите на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна.

Освен това, според него, в района на Ал-Танф на ден са наблюдавани шест нарушения от авиацията на коалицията на правилата за използване на сирийското въздушно пространство от двойка изтребители F-15 (три пъти).

Игнасюк съобщи още, че в зоната за деескалация на Идлиб са регистрирани пет атаки срещу позиции на сирийските правителствени войски от терористичната групировка Джабхат ан Нусра и Ислямската партия на Туркестан: в провинция Идлиб - две атаки, в провинция Латакия - два обстрела, в провинция Алепо - един обстрел.

Русия ударила още 7 бази на джихадисти в Сирия

Русия ударила още 7 бази на джихадисти в Сирия

Тя също така съобщи за 13 нарушения на западната коалиция

Припомня, че Русия редовно в съобщенията си, заедно с постиженията си, критикува и действията на Запада като опасни нарушения.

Много често случаите са подобни.