Министерството на отбраната на Русия твърди, че разполага с документ с имената на всички ключови фигури в "украинската военно-биологична програма". Това заяви в събота началникът на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов, изброявайки имената на споменатите хора.Той е цитиран от ТАСС. Тази информация засега не е потвърдена от друг източник.

"Сред тях е бившият директор на DTRA (Агенцията за намаляване на отбранителната заплаха) Кенет Майерс, изпълнителен вицепрезидент на контролирания от ЦРУ фонд за рисков капитал In-Q-Tel Тара О'Тул, бившият ръководител на Центъра за контрол и превенция на заболявания в Съединените щати Томас Фридън, бившият директор на Националния институт по здравеопазване Франсис Колинс, който е бил изпълнителен директор на Мемориалния институт "Бател", Джефри Уодсуърт, главен изследовател и президент на отдела за международни изследвания, развитие и медицина на "Пфайзер", и много други", каза Кирилов.

Според него тази информация се съдържала в разширения доклад на DTRA за дейността в Украйна. "Всички те, по един или друг начин, са бенефициенти на биологичните проекти на Пентагона и са свързани с Демократическата партия на САЩ, чиито лидери са идейни вдъхновители на военните биологични изследвания и създатели на тайни схеми за пране на пари в интерес на тесен кръг от представители на американския елит", подчерта Кирилов.

Това не е първият път, когато Русия на различни платформи се опитва да повдигне въпроса за т.нар. "биолаборатории" в Украйна, но засега твърденията на Москва не са били потвърдени от нито една авторитетна международна организация или институция.

Освен това, но вече в друга публикация, свързана с първата, ТАСС допълва думите на Кирилов, който обвинява Пентагона, че са цензурирали доклада на DTRA, като била изтрита около 80% от информацията. Руското министерство на отбраната получило обаче "разширената" му версия, като не се посочват пътищата, по които са се сдобили с тази информация.

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Руското министерство на отбраната представи презентация с твърдения, че САЩ спонсорират разработването на такива оръжия