Кремъл отрече обвинението на висш американски генерал, че Русия е нарушила договора за контрола на въоръженията с Вашингтон с разполагането на наземна система за крилати ракети.

"Русия беше, остава и ще продължи да бъде ангажирана към всички свои международни задължения, включително онези, произтичащи от Договора за ядрените сили със среден обсег на действие", увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ето защо ние не сме съгласни с това и отхвърляме всички обвинения по този въпрос", подчерта Песков.

САЩ обвиниха Русия за разполагането на забранена крилата ракета

САЩ обвиниха Русия за разполагането на забранена крилата ракета

В нарушение на Договора за ядрените оръжия от времената на Студената война

Припомняме, ген. Пол Селва, който е заместник-председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, заяви пред комисия към американския конгрес в сряда, че разполагането на ракетната система "нарушава духа и целите" на договора, подписан през 1987 г.

"Самата система представлява опасност за повечето от нашите съоръжения в Европа", подчерта Селва в изслушване пред Комисията за въоръжените сили към Конгреса.

През миналия месец американският вестник "Ню Йорк таймс" първи съобщи за разполагането на наземната система за крилати ракети от тип, който противоречи на договора.

Уточняваше се, че ракетата е била преместена от южната част на Русия към оперативна военна база на друго място в страната през декември, позовавайки се на високопоставен американски правителствен служител, който пожелал да остане анонимен, защото информацията била от американските тайни служби.

"Ние смятаме, че руснаците умишлено са разположили системата, за да застрашат НАТО и съоръжения в зоната на отговорност на НАТО", коментира Селва.

Договорът, забраняващ ракетите със среден обсег на действие от американските и руските арсенали, беше сключен по време на Студената война от американския президент Роналд Рейгън и съветския държавен ръководител Михаил Горбачов.

Песков заяви, че Русия ще продължи да подкрепя договора, въпреки че нейното положение е различно от това на САЩ, след като Вашингтон няма враждебни страни в обхвата на подобни ракети.

По-рано руските власти изтъкнаха, че системата за противоракетна отбрана, разположена от САЩ в Полша и Румъния, може да бъде използвана, ако е необходимо, за изстрелването на ракети към Русия.