Русия отрече твърденията на Украйна, че бойци от руската наемническа група "Вагнер" са се опитали да се сдобият с ядрени оръжия по време на неуспешния бунт през юни, съобщава "Ройтерс".

Кремъл не разполага с такава информация, заяви говорителят Дмитрий Песков. По негови думи твърдението изглежда като дезинформация.

Вчера ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви, че наемниците от "Вагнер" са достигнали ядрена военна база - известна като "Воронеж-45" - в опит да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "вдигнат залога" на своя бунт. "Защото, ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително вдигат залога", подчерта Буданов.

Украйна: Бойците от "Вагнер" достигнаха руска ядрена база по време на бунта

Украйна: Бойците от "Вагнер" достигнаха руска ядрена база по време на бунта

Наемниците са се опитали да се сдобият с ядрено оръжие, за да "вдигнат залога"

По негови думи единствената преграда между бойците на "Вагнер" и ядрените оръжия са били вратите на ядреното хранилище. "Вратите на склада са били затворени и те не са влезли в техническата секция", ​​уточни той.

Буданов не предостави доказателства за твърдението си и отказа да разкрие какви дискусии - ако е имало такива - са се провели със Съединените щати и други съюзници относно инцидента. Той не обясни и защо впоследствие бойците са се изтеглили от базата.

Бойците от "Вагнер" се сражаваха редом с руските войски в Украйна. Пригожин има отдавна тлеещ конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни ескалира във въоръжен бунт, в който той поведе своите бойци към Москва. Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.

Путин се срещнал с Пригожин дни след бунта на "Вагнер"

Путин се срещнал с Пригожин дни след бунта на "Вагнер"

Вагнеровците го уверили, че са готови да продължат да се сражават за родината си