Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки разсекретените архивни документи на американското разузнаване за Степан Бандера, заяви, че героят на съвременна Украйна бил професионален агент на Адолф Хитлер, нацист, престъпник и Москва многократно била казвала това, съобщават руските медии.

По-рано ЦРУ направи публично дотояние данни за Бандера, в които накратко се разкрива дейността на украинските националисти и престъпленията, които са извършили. Лидерът на Организацията на украинските националисти е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на "държавата" на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци.

"Героят на съвременна Украйна е професионален агент на Хитлер, нацист, престъпник. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и колко пъти цинично и нахално украински лидери са отричали очевидното! Какво друго трябва да се случи на планетата Земя, така че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разум?", написа Захарова в профила си във "Фейсбук".

Бандера е бил водач на Организацията на украинските националисти и на Украинската въстаническа армия, на сметката на които има много престъпления, включително Волинското клане - масовото избиване на полското население през 1943 г.

Хиляди украинци, които отказаха да сътрудничат на националистите, бяха зверски избити. Освен това Бандера участва в сраженията срещу СССР на страната на нацистка Германия.

След войната Бандера продължава дейността си в Организацията на украинските националисти, централизираното управление на която се намира в Западна Германия. Ръководи дейността на Организацията на украинските националисти и Украинската въстаническа армия в СССР. По време на Студената война украинските националисти активно се използват от разузнавателните агенции на западните страни в борбата срещу Съветския съюз.

Твърди се, че Бандера е бил отровен от агент на КГБ на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен. Погребан е на 20 октомври 1959 г. в баварския град.