Руската федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии (Роскомнадзор) поиска от рускоезичната "Уикипедия" да премахне още пет страници за действията на Русия на територията на Украйна. Искането се позовава на  решенията на Главната прокуратура, съобщи "Интерфакс". 

"Роскомнадзор реши да не чака до вторник и изпрати уведомления от Генералната прокуратура по пет члена наведнъж. (...) Те изискват премахване на информация, но не казват какво точно", се казва в съобщение от "Уикипедия" в "Туитър".

И петте статии са посветени на събитията на територията на Украйна, случили се, след като Русия обяви началото на "специална военна операция". Те са включени в Регистъра на информацията, разпространявана в нарушение на закона, който включва по-специално "неточна обществено значима информация".

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

"Роскомнадзор" вижда дезинформация "за специалната военна операция"

Според съобщенията на RKN, публикувани от Уикипедия, описанието на информацията, породила исканията на Генералната прокуратура, е еднакво и във всичките пет документа и е подобно на изпратените по-рано съобщения на отдела.

Припомняме, че на 31 март Роскомнадзор заяви, че ще държи "Уикипедия" отговорна за неуспех да премахне "ненадеждна" информация от платформата. Регулаторът допълни, че в резултат на това платформата може да бъде глобена до 4 милиона рубли (48 780 долара).

"Роскомнадзор ще състави протокол за административно нарушение по член 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация във връзка с интернет портала на Wikipedia за неизтриване на ненадеждни социално значими материали, както и друга забранена информация", заявиха тогава от Роскомнадзор.