Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, потвърди, че Кремъл през миналата година е получил имейл от адвокат, работещ за тогавашния кандидат-президент Доналд Тръмп, като писмото е било за изграждане на небостъргач "Тръмп тауър" в Москва, съобщава "Франс прес".

Песков посочи пред журналисти, че адвокатът на компанията на Тръмп по това време, Майкъл Коен, е изпратил съобщение до публично достъпния имейл адрес на Кремъл, молейки за подкрепа за никога нереализиран проект за построяването на "Тръмп тауър" в района на руската столица, където има средоточие на бизнес сгради.

"Потвърждавам, че сред общото количество имейли също дойде такъв имейл от г-н Майкъл Коен. Това действително се случи", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Вашингтон поуст" съобщи в понеделник, че Коен е изпратил имейл до Песков през януари 2016 г., позовавайки се на документи, представени пред Конгреса на САЩ, като го определи като "най-прякото документирано взаимодействие между високопоставен сътрудник на Тръмп с подобен високопоставен член на правителството на Путин".

Тръмп обяви, че влиза в предизборната кампания за президент през юни 2015 година.

Песков допълни, че той е прочел имейла, който бил адресиран лично до него, но не предприел по-нататъшни действия и не го показал на Путин.

"В искането се казваше, че една руска компания заедно с определени хора са се опитвали да построят подобен небостъргач в Москва, но техният бизнес влязъл в задънена улица и те поискаха помощ с определена препоръка или със съдействието за този бизнес", допълни Песков.

"Тъй като ние не реагираме на такива бизнес теми - това не е наша работа - ние оставихме това без отговор", посочи още той и заяви: "Нямаше нови имейли по темата."

Имейлът не бил предаден на Путин, тъй като "ние не може да обсъждаме с президента Путин стотици или хиляди различни жалби, които идват от всички различни страни", отбеляза още говорителят на Кремъл.

"Забелязах го, но не му обърнахме никакво внимание, защото не е част от задълженията ни", увери още Песков.

В информацията на "Вашингтон поуст" се изтъква, че роденият в Русия строител на недвижими имоти Фелик Сатер, насърчил Коен да напише имейла за популяризиране на проекта. Според в. "Ню Йорк таймс" Сатер заявил на Коен, че осигурил финансиране от руската банка VTB, срещу която САЩ по-рано наложиха санкции.

VTB посочи в изявление, че "VTB никога не провеждала каквито и да е преговори за финансиране на Тръмп тауър в Москва".

По време на успешната си предизборна кампания за президент Тръмп похвали Путин като силен лидер и призова за рестартиране на отношенията с Москва.