Москва изпрати нота до Вашингтон с искане да спре доставките на оръжия за Киев, каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в интервю за телевизионния канал "Россия-24", цитиран от ТАСС.

"800 милиона долара ... за тази (сума) оръжия ще бъдат доставени на Киев от Вашингтон. Това е огромно число, не допринася за намирането на дипломатическо решение, разрешаване на ситуацията. Връчихме ли нота - да , ние подчертахме неприемливостта на ситуацията, когато САЩ "тъпчат" Украйна с оръжие, ние поискахме прекратяване на тази практика", каза той.

Антонов отбеляза, че САЩ "се опитват да вдигнат още повече залозите и да влошат ситуацията". "Задачата е да не се допусне, както открито казват (американските) сенатори, Русия да стъпи твърдо на краката си, така че руските интереси да се зачитат в света и руският глас да се чува", каза дипломатът.

Русия предупреди САЩ да спрат да въоръжават Украйна

Русия предупреди САЩ да спрат да въоръжават Украйна

Американски експерти се опасяват от разрастване на конфликта

Припомняме, че тази нощ в Киев гостуваха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски, но официални извявления след тази среща не са разпространявани.

След последната гласувана военна помощ в размер на 800 милиона долара, общата сума на оръжейните доставки за Киев от САЩ достигна 3,4 млрд. долара.