Русия призова Украйна да се въздържа от насилствено разрешаване на конфликта в Донбас.

"Бихме искали да предупредим режима в Киев, "горещите глави", които го обслужват или манипулират, от по-нататъшна ескалация и опити за изпълнение на силов сценарий в Донбас", подчерта говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости".

Тя настоя, че Украйна се опитвала да прикрие бездействието си по пътя към дипломатическо урегулиране на конфликта, като обвинява Русия.

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

"Не вярвам, че Русия ще се осмели да присъедини окупираните територии"

По-рано ръководителят на украинската делегация в контактната група Леонид Кравчук заяви, че Киев ще предложи нов план за деескалация. По думите му ако самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) не го приемат, въоръжените сили на Украйна "няма да имат друг избор освен отбрана". Той също така заплаши Русия с "радикални стъпки", ако тя не се признае за страна в конфликта.

Конфликтът в Донбас продължава вече седем години, като в него загинаха около 13 хил. души. Урегулирането се обсъжда на заседания на контактната група в Минск. Страните приеха няколко документа за прекратяване на огъня, но престрелките продължават.

Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

Ако Русия не се признае за страна в конфликта в Донбас

От февруари ситуацията започна да се влошава. Самопровъзгласилите се проруски ДНР и ЛНР твърдят, че в Киев се подготвял за мащабна офанзива, като струпва нови сили по линията на контакт. През последните дни в социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове от различни украински региони, показващи влакове с военна техника.