Долната камара на парламента на Русия прие закон, който позволява отделни журналисти да бъдат определяни като чуждестранни агенти, съобщава "Ройтерс".

Русия прие закон за чуждестранни агенти през 2012 г., който даде на властите правомощия да определят неправителствени организации и групи за правата на човека като чуждестранни агенти.

Законът одобрен днес, който сега отива в горната камара, а след това президентът Владимир Путин трябва да го одобри, разширява правомощията, за да обхване и отделни лица.

Ако Путин подпише закона, всички материали, публикувани от физическо лице, което получава пари от чужбина, ще бъде определяни като разпространени от чужд агент. Също така, всяко физическо лице, което разпространява чужди медии, може да бъде определено като чужд агент.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch коментира, че проектозаконът е "стъпка за ограничаване на свободните и независими медии" в Русия, което ще засегне журналистите и блогърите.

Харлем Дезир, отговарящ за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ, призова руските депутати да се откажат от закона. "Това може да има значително негативно въздействие върху журналистите, както и върху блогъри, експерти или други лица, публикуващи информация, особено онлайн".

Законът за чуждестранните агенти от 2012 г. изисква групите, обхванати от законодателството, да представят редовни отчети за тяхното финансиране, цели, разходи и кои са техните ръководители.

Тогава той бе критикуван от западните правителства, които заявиха, че Москва се опитва да се изолира от вълната популярни демонстрации в Източна Европа и Близкия изток.

Москва заяви, че е необходимо да се бори срещу групи на гражданското общество, използвани от западните правителства като пълномощници. През октомври антикорупционнoто сдружение на опозиционера Алексей Навални бе обявено за чуждестранен агент от Министерството на правосъдието, заради чуждестранно финансиране.

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Очакват ги редовни доклади за източници на финансиране, цели и ръководители