Руската федерация набира от 10 до 15 хиляди души в своята армия всеки месец. Тези цифри съобщи военнополитическият експерт Александър Мусиенко в ефира на телевизионния канал FREEDOM.

"Според информацията, която имам, Русия мобилизира от 10 до 15 хиляди души всеки месец. Тоест в Русия тече мобилизация. Лятото имаше информация, че мобилизират поне 20 хиляди на месец. Как? Идва призовка, човек отива във военното окръжие, дават му договор за шест месеца и той го подписва", обясни той.

Експертът отбелязва, че подписването на договора е задължително. Благодарение на това руският министър на отбраната Сергей Шойгу може да съобщи, че уж разполагат с достатъчен брой доброволци. "Това е мобилизация, те просто се опитват да го скрият и го наричат ​​поток от доброволци, като се опитват да прикрият принудителната мобилизация", добави Мусиенко.

Руската "Медиазона" установи, че най-малко 4121 души са избягали от военни части от началото на мобилизацията в Русия. Руските съдилища вече са произнесли присъди по 3470 случая.

ISW: Руски блогъри искат изцяло военна икономика и мобилизация

ISW: Руски блогъри искат изцяло военна икономика и мобилизация

Украински батальон с бронирани машини успешно е форсирал р. Днепър

В края на октомври украинското разузнаване съобщи, че Кремъл като агресор мобилизира над 20 хиляди души месечно.

Голям брой експерти са убедени, че след президентските избори в Русия може да започне тотална мобилизация. Сега Путин не е готов да направи това поради рисковете от сериозно недоволство в обществото.