Русия ще продължи да доставя оръжие и на Армения, и на Азербайджан, между които има военно противопоставяне в конфликта за спорната област Нагорни Карабах, предадоха информационните агенции с позоваване на руския премиер Дмитрий Медведев.

По думите му, ако Москва прекрати въоръжаването на двете страни, ще бъде изместена от друг доставчик на оръжия.

„Ако само за миг си представим, че Русия се откаже от тази роля, ние прекрасно разбираме, че мястото няма ад остане празно. Ще купуват оръжие от други страни.” – коментира Медведев.

Според него, оръжието може да се  придобива не само с цел да бъде използвано, но и с цел да възпира конфликти.

За продължаване на оръжейните доставки за двете воюващи страни се изказа и вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Напрежението в размирната област така не беше прекратено, след като преди 22 години беше подписано  споразумение за прекратяване на огъня. Армения и Азербайджан си отправят взаимни обвинения за обстрели и настъпателни действия.    

 Конфликтът между Азербайджан и Армения започна през 1988 г., след като населената предимно с арменци автономна област Нагорни  Карабах  заяви, че излиза от състава Азербайджан, който тогава беше част от Съветския Съюз, както и Армения. Според сключеното с посредничеството на Москва мирно споразумение спорната територия остава в състава на Азербайджан, но под контрола на арменците.